Remco & Richard
Remco van de Weerdt en Richard Marsden leerden elkaar kennen in het voorjaar van 2020. Zij brachten allebei hun eigen muzikale verleden mee. Voor Remco was dat met name de muziek van Liesbeth List en voor Richard de rijke traditie van de Britse volksmuziek.
“Lief en leed” bleek het thema te zijn dat beide muziekgenres verbindt en zo is het idee voor hun eerste concertprogramma en album ontstaan.
Optredens van Remco en Richard bijwonen: Klik hier om te reserveren!
De liedjes en de verhalen erachter
Remco en Richard nemen je mee in het verhaal achter de liedjes. Je leest hier ook wie de schrijvers van de liedjes zijn.
Wil je de cd bestellen of heb je interesse in een optreden, dan vind je alle gegevens onderaan deze pagina.
Tekst en Muziek: Fred Piek
Dit is een van Richards favoriete Fred Piek liedjes. De tekst drukt een gevoel uit dat bij heel veel mensen weerklank vindt - wie verlangt er niet naar de lente op een koude, natte dag in januari?
Tekst en Muziek: Charles Aznavour & Herbert Kretzmer
Nederlandse tekst: Marijn Brouwers
Remco werd geboren in 1976. Richard verhuisde in 1976 naar Nederland. Liesbeth List bracht in dat jaar een album uit met liederen van Charles Aznavour. Vele jaren later zong ze met Marijn Brouwers het beroemde lied She in het Nederlands. Wij hebben het opgenomen als eerbetoon aan Liesbeth List.
Tekst: Rod McKuen
Muziek: Georges Moustaki
Dit nummer gaat over omringd te zijn door mensen en je toch alleen voelen, een toevallige ontmoeting die kan leiden tot een blijvende vriendschap, over de eenzaamheid die de prijs van roem kan zijn – en uiteindelijk, aanvaarding. De poëzie van Rod McKuen en de muziek van Georges Moustaki spreken voor zichzelf.
Tekst en Muziek: Bob Dylan
Nederlandse tekst: Huub v.d. Lubbe
Dit liefdeslied is door zoveel mensen op zoveel verschillende manieren uitgevoerd dat het een uitdaging was om het een eigen stem te geven. Uiteindelijk hebben we besloten om voor een eenvoudig arrangement te gaan met de teksten van Huub van der Lubbe. Ik hoop dat we erin geslaagd zijn er iets eigens van te maken.
Tekst en Muziek: Graham Moore
De inspiratie voor dit nummer was een schilderij uit het midden van de 19e eeuw van de Engelse Pre-Raphaelite-kunstenaar Ford Madox Brown, The Last of England. Het toont een gezin dat de kust van hun thuisland verlaat op een emigratieschip. De krijtrotsen van Dover - de haven van vertrek - verdwijnen in de verte achter hen. De jaren ’50 van de 19e eeuw waren voor veel gezinnen in Groot-Brittannië zeer moeilijk. Alleen al in 1852 verlieten meer dan 300.000 emigranten Groot-Brittannië om in het buitenland een beter leven te zoeken. Het thema emigratie is natuurlijk nog steeds erg actueel en het lied is een krachtige uitdrukking van “lief en leed”.
Tekst: Rob Chrispijn
Muziek: Herman van Veen & Erik v.d. Wurff
Tekstschrijver Rob Chrispijn heeft een mooi gedicht geschreven over een voorbije liefde. Zowel Herman van Veen als Liesbeth List hebben dit prachtig vertolkt. Als wij het spelen en zingen, hebben wij hier ieder onze eigen beelden bij. Jij als luisteraar misschien ook?
Tekst en Muziek: Ralph McTell
Nederlandse tekst: Guus Meeuwis
Streets of London van Ralph McTell is een Engelse volksmuziek “standard” geworden en de teksten schetsen een al te bekend beeld van eenzaamheid en dakloosheid in grote steden overal.
Tekst: Daan Bartels
Muziek: Daan Bartels & Ton Snijders
Tijdens Wereld Alzheimer Dag 2018 bracht Sjors van der Panne het lied Gisteren bestaat niet meer uit. Daan Bartels schreef hiervoor de tekst, geïnspireerd door de ziekte van zijn moeder. Remco zingt het op dit album voor Daans moeder Annie (in het Nederlands) en voor zijn tante Maria (in het Limburgs dialect). Met de toevoeging van bugel en cello hebben wij er een eigen draai aan gegeven.
Tekst: Hans Lodeizen
Muziek: Herman van Veen
Geen seizoen is zo poëtisch als de herfst. De herfst staat voor vergankelijkheid, afscheid nemen en opnieuw beginnen. Daarmee staat de herfst symbool voor eigenlijk heel het leven, voor het verliezen en weer trachten de balans te hervinden. Hans Lodeizen omschreef het op toepasselijke en ontroerende wijze in zijn gedicht Weet je nog. Herman van Veen zingt het al vanaf de jaren 80.
Tekst en Muziek: Rita MacNeil
Nederlandse tekst: Benny Neyman
Het eiland Cape Breton, Nova Scotia, staat bekend om zijn traditionele vioolmuziek, die in de 18e eeuw door Schotse immigranten naar Noord-Amerika werd gebracht. De traditionele stijl is daar goed bewaard gebleven en de vele volksmuziekfestivals zijn zeer bekend. Rita MacNeil was de "Grand Lady of Song" van Cape Breton en Home I'll be is een eloquente uitdrukking van haar liefde voor het eiland.
Nederlanders kennen het als Mie Mestreech, gezongen door Benny Neyman, die er zijn eigen nostalgische gevoelens in legde.
Tekst en Muziek: Han Kooreneef
Op 25 maart 2020 overleed Liesbeth List. Voor Remco was zij de inspiratiebron om te gaan zingen. In 2009 zette Liesbeth het lied Jij moet blijven, geschreven door Han Kooreneef, op cd. Han zong het op zijn beurt voor haar, tijdens een hommage aan de zangeres in 2018. Dit maakte zoveel indruk op Remco, dat hij het nu ook voor haar zingt; de dame die tegen hem zei: ‘Je zingt mooi, daar moet je iets mee doen!’