verhalen van lief en leed

Remco & Richard

Remco van de Weerdt en Richard Marsden leerden elkaar kennen in het voorjaar van 2020. Zij brachten allebei hun eigen muzikale verleden mee. Voor Remco was dat met name de muziek van Liesbeth List en voor Richard de rijke traditie van de Britse volksmuziek.

“Lief en leed” bleek het thema te zijn dat beide muziekgenres verbindt en zo is het idee voor hun eerste concertprogramma en album ontstaan.

Optredens van Remco en Richard bijwonen: Klik hier om te reserveren!

Remco van de Weerdt (zang) komt uit het Zuid-Limburgse dorp Meerssen. In zijn jeugd droomde hij al van een toekomst aan het toneel en schreef daarom een brief aan Jos Brink. In een brief terug schreef Jos: “Beste Remco, hard werken en goed je best doen!”.

Remco verhuisde naar Amsterdam en hield zich naast zijn werk als steward bij KLM bezig met dans, theater en muziek. Hij gooide hoge ogen als ballroom-latin danser, volgde zang- en acteerworkshops en speelde in diverse kindertheaterproducties.

Door een ontmoeting met Liesbeth List in 2015 kwam hij in aanraking met het Nederlandse chanson. Als eerbetoon nam hij 5 liederen van La List op in zijn eigen Limburgse dialect en bracht deze uit op zijn eerste EP Toversjpèl. Hierna koos hij voor een bredere selectie Nederlandstalige klassiekers en startte hij een boeiende samenwerking met gitarist Richard.

Richard Marsden (gitaar, bouzouki) komt oorspronkelijk uit het noord-Engelse plaatsje Saddleworth, maar verhuisde in 1976 naar Nederland. Hij speelt vanaf z’n tiende gitaar, en trad al als tiener op in locale rock bands.

Ondanks zijn liefde voor de muziek, koos Richard voor een carrière als wetenschapper in de ruimtevaart. Zijn gitaren waren echter nooit ver weg. Door de jaren heen heeft hij in zijn vrije tijd in verschillende volksmuziek georiënteerde bands gespeeld, o.a. Beggars Oak, Penmarric en Triangel. Aan het eind van de jaren ’70 was Richard vaste gitarist bij de Van der Geest folkclub in Noordwijkerhout.

Sinds een aantal jaren treedt hij op samen met gitarist/mandoline speler Joel Lipton onder de naam Carolan’s Brew, met een instrumentaal programma van uiteenlopende muziek stijlen, o.a. Ierse en Engelse volksmuziek, tot en met American Standards, ragtime en barok. Zijn nieuwste muzikale avontuur is als gitarist met Remco.


VERHALEN VAN LIEF EN LEED


De liedjes en de verhalen erachter


Remco en Richard nemen je mee in het verhaal achter de liedjes. Je leest hier ook wie de schrijvers van de liedjes zijn.


Wil je de cd bestellen of heb je interesse in een optreden, dan vind je alle gegevens onderaan deze pagina.

Het duurt maar zo kort

Tekst en Muziek: Fred Piek

Dit is een van Richards favoriete Fred Piek liedjes. De tekst drukt een gevoel uit dat bij heel veel mensen weerklank vindt - wie verlangt er niet naar de lente op een koude, natte dag in januari?

Zij

Tekst en Muziek: Charles Aznavour & Herbert Kretzmer

Nederlandse tekst: Marijn Brouwers

Remco werd geboren in 1976. Richard verhuisde in 1976 naar Nederland. Liesbeth List bracht in dat jaar een album uit met liederen van Charles Aznavour. Vele jaren later zong ze met Marijn Brouwers het beroemde lied She in het Nederlands. Wij hebben het opgenomen als eerbetoon aan Liesbeth List.

Solitude’s my home

Tekst: Rod McKuen

Muziek: Georges Moustaki

Dit nummer gaat over omringd te zijn door mensen en je toch alleen voelen, een toevallige ontmoeting die kan leiden tot een blijvende vriendschap, over de eenzaamheid die de prijs van roem kan zijn – en uiteindelijk, aanvaarding. De poëzie van Rod McKuen en de muziek van Georges Moustaki spreken voor zichzelf.

Tot jij mijn liefde voelt

Tekst en Muziek: Bob Dylan

Nederlandse tekst: Huub v.d. Lubbe

Dit liefdeslied is door zoveel mensen op zoveel verschillende manieren uitgevoerd dat het een uitdaging was om het een eigen stem te geven. Uiteindelijk hebben we besloten om voor een eenvoudig arrangement te gaan met de teksten van Huub van der Lubbe. Ik hoop dat we erin geslaagd zijn er iets eigens van te maken.

The last of England

Tekst en Muziek: Graham Moore

De inspiratie voor dit nummer was een schilderij uit het midden van de 19e eeuw van de Engelse Pre-Raphaelite-kunstenaar Ford Madox Brown, The Last of England. Het toont een gezin dat de kust van hun thuisland verlaat op een emigratieschip. De krijtrotsen van Dover - de haven van vertrek - verdwijnen in de verte achter hen. De jaren ’50 van de 19e eeuw waren voor veel gezinnen in Groot-Brittannië zeer moeilijk. Alleen al in 1852 verlieten meer dan 300.000 emigranten Groot-Brittannië om in het buitenland een beter leven te zoeken. Het thema emigratie is natuurlijk nog steeds erg actueel en het lied is een krachtige uitdrukking van “lief en leed”.

Te hooi en te gras

Tekst: Rob Chrispijn

Muziek: Herman van Veen & Erik v.d. Wurff

Tekstschrijver Rob Chrispijn heeft een mooi gedicht geschreven over een voorbije liefde. Zowel Herman van Veen als Liesbeth List hebben dit prachtig vertolkt. Als wij het spelen en zingen, hebben wij hier ieder onze eigen beelden bij. Jij als luisteraar misschien ook?

Streets of London

Tekst en Muziek: Ralph McTell

Nederlandse tekst: Guus Meeuwis

Streets of London van Ralph McTell is een Engelse volksmuziek “standard” geworden en de teksten schetsen een al te bekend beeld van eenzaamheid en dakloosheid in grote steden overal.


Gisteren bestaat niet meer (Gistere besjteit neet mjè)

Tekst: Daan Bartels

Muziek: Daan Bartels & Ton Snijders

Tijdens Wereld Alzheimer Dag 2018 bracht Sjors van der Panne het lied Gisteren bestaat niet meer uit. Daan Bartels schreef hiervoor de tekst, geïnspireerd door de ziekte van zijn moeder. Remco zingt het op dit album voor Daans moeder Annie (in het Nederlands) en voor zijn tante Maria (in het Limburgs dialect). Met de toevoeging van bugel en cello hebben wij er een eigen draai aan gegeven.

Weet je nog

Tekst: Hans Lodeizen

Muziek: Herman van Veen

Geen seizoen is zo poëtisch als de herfst. De herfst staat voor vergankelijkheid, afscheid nemen en opnieuw beginnen. Daarmee staat de herfst symbool voor eigenlijk heel het leven, voor het verliezen en weer trachten de balans te hervinden. Hans Lodeizen omschreef het op toepasselijke en ontroerende wijze in zijn gedicht Weet je nog. Herman van Veen zingt het al vanaf de jaren 80.

Home I’ll be

Tekst en Muziek: Rita MacNeil

Nederlandse tekst: Benny Neyman

Het eiland Cape Breton, Nova Scotia, staat bekend om zijn traditionele vioolmuziek, die in de 18e eeuw door Schotse immigranten naar Noord-Amerika werd gebracht. De traditionele stijl is daar goed bewaard gebleven en de vele volksmuziekfestivals zijn zeer bekend. Rita MacNeil was de "Grand Lady of Song" van Cape Breton en Home I'll be is een eloquente uitdrukking van haar liefde voor het eiland.

Nederlanders kennen het als Mie Mestreech, gezongen door Benny Neyman, die er zijn eigen nostalgische gevoelens in legde.


Jij moet blijven

Tekst en Muziek: Han Kooreneef

Op 25 maart 2020 overleed Liesbeth List. Voor Remco was zij de inspiratiebron om te gaan zingen. In 2009 zette Liesbeth het lied Jij moet blijven, geschreven door Han Kooreneef, op cd. Han zong het op zijn beurt voor haar, tijdens een hommage aan de zangeres in 2018. Dit maakte zoveel indruk op Remco, dat hij het nu ook voor haar zingt; de dame die tegen hem zei: ‘Je zingt mooi, daar moet je iets mee doen!’


Bestel de cd!

Het album Verhalen van Lief en Leed is uitgekomen op cd. Deze is te bestellen via de webshop.

Boekingen

Remco en Richard treden graag op in huiskamers, tuinen en intieme theaterzalen. Stuur een mail voor meer informatie.